Jim met zijn Nederlands Kampioen Parelhoen.

Jim van Ingen, jongste van het gezin en broertje van Jill en Joey, groeide op in het buitengebied van Denekamp waar hij al op jonge leeftijd erg geïnteresseerd was in dieren. Regelmatig was Jim te vinden op de buren boerderij van familie Wiefferink waar hij een erg groot deel van zijn jeugd doorbracht tussen de koeien en paarden. Hieruit kwam ook zijn eerste “dierensport” voort, namelijk paardrijden. Minstens zo interessant vond Jim de kweekstrategie uit de bloedlijn die fam. Wiefferink opzette en wiens paarden over de gehele wereld te vinden waren, de IMOO-stam! Stammoeder Juliaantje (Nimmerdor merrie) bracht vele nakomelingen op hoog springniveau die later ook in de fokkerij weer goede springpaarden hebben gegeven.

Het moge duidelijk zijn, dat vond hij interessant. Op de Horsetelex website ploos Jim de gehele bloedlijn uit en zocht bloedverwanten die misschien interessant konden zijn. Uiteindelijk waren het echter andere diersoorten die zijn interesse wekten, en die iets minder groot waren in het onderhoud. De sierkippen, ganzen, eenden, geiten en schapen… Alles werd gekocht, verkocht, gekweekt en later met sommige dieren ook meegedaan aan tentoonstellingen. Na enkele jaren nam deze tentoonstelling-drang toe en ging hij met diverse soorten kippen en sierduiven meedoen met grote shows in binnen & buitenland. Er werden noemenswaardige resultaten geboekt met o.a. meervoudige kampioenschappen provinciaal, nationaal en zelfs internationaal in Duitsland en Engeland. Toen echter met sierduiven veel gewonnen was en zijn collega & vriend Douwe Kuipers vertelde over postduivensport was Jim geïntrigeerd. Dat gevoel van paardensport fokkerij, maar dan met duiven. Dat leek hem wel wat en dus werden snel de sierduiven verruilt voor postduiven. Na een eerste vlucht kijken bij Douwe was echter de beslissing helemaal snel gemaakt.

Jim werd lid bij P.V. de Othmarvliegers in 2009 en vloog voor het eerst met eigen jongen in 2010 mee. Dat jaar deden de Van Loon duifjes 001, 005 en 006 het goed vanuit de zelf gebouwde duivenhokken aan de Lattropperstraat (ouderhuis). Zelfs eerste prijzen werden in de club gewonnen en Jim zocht al snel contact met de groten der sport. Hij vond de vele websites met reportages, de veilingen, de duivendoktoren en diverse forums super interessant. Hieruit ontstond een kortstondige carriëre als columnist bij het N.P.Orgaan (“Kuier’n met Van Ingen”) en later een wat langere periode als Assistent Agent Nederland bij PIPA waar o.a. gezorgd werd voor grote successen zoals de totale veiling van Pieter Veenstra. Dit deed hij destijds samen met Vincent v.d. Kerk die zijn kennis en kunde heeft overgebracht op Jim. Helaas werd door persoonlijke omstandigheden en de gezondheid destijds gekozen om een eind te maken aan deze werkzaamheden voor PIPA. Het N.P.Orgaan stopte zelf met diens bestaan door de komst van het internet.

Tussentijds zijn er leuke successen geboekt vanuit de Lattropperstraat. Al heel snel werd er gespecialiseerd op de vluchten waar de duiven het hardst moeten werken, de 400 tot 750km vluchten. Zijn eerste goede duif was de 452 van de Telgenhof-doffer van Gerrit Schepers en daarna de Mr.Richi gekweekt uit een zoon SUPER TWAN x SANNE AS (Comb. Visscher) gekoppeld aan een kleindochter JOHNNY BOY (Geert Munnik) die op Nationaal Chateauroux zich op Teletekst plaatste.
Na enorm veel leergeld, vallen en opstaan en ontelbaar veel adviezen werd de periode aan de Lattropperstraat afgesloten in mineur toen het gehele kweekhok bijna opgevreten werd door een roofdieren-plaag. Er werd gestopt, niet om definitief te stoppen, maar totdat er een plekje was voor hemzelf. Een tussenjaar zonder duiven werd echter tóch niet het geval. Zijn duiven-leermeester Frans oude Nijeweme kon hulp gebruiken in de dagelijkse verzorging. Jim ging dat seizoen iedere dag, vóór het werk bij Frans langs om de duiven te verzorgen om ná het werk er wederom langs te gaan voor de trainingen. Ze hadden een geweldig seizoen, prachtige uitslagen en dat werd uiteindelijk bekroond met het 1e Generaal Kampioenschap in Denekamp en 2e Generaal Kampioenschap in de gehele regio. Een prachtige periode voor de vriendschap tussen Frans en Jim waarbij ook teletekst noteringen, en de basis voor wat later Frans zijn grootste successen zouden worden gevormd. Het jaar erop kon Frans zijn eigen duiven verzorgen en Jim was inmiddels vriendin Louise tegen het lijf gelopen die samen besloten een huis te kopen in het mooie Lattrop.

Jim bouwde zijn 1e duivenhok zelf met vriend Johan Groener
VIP'S ANDRE, 23e Nat. Asduif WHZB/TBOTB 2019

Nieuwe start VIP 2.0

Er werd dus in Lattrop opnieuw gestart. De woning werd in 2016 gekocht en volop (deels zelf) verbouwd/gerenoveerd. In 2017 werd een hok geplaatst en een volle ronde van Franz Lange uit Lichtenau kwam naar Lattrop. Jim had echter ook zijn grote wens in vervulling laten gaan om bij de beste liefhebbers van de wereld duiven te halen. Gerard en Bas Verkerk uit Reeuwijk. Een vriendschap tussen Bas en Jim was toen al jaren gaande door enkele geschreven reportages op PIPA. Jim vloog destijds met een kleindochter Solange kopprijzen op de Dagfond en dat schepte een band. Eind 2017 werden er dus 20 rechtstreekse G. & S. Verkerk duiven gehaald in Reeuwijk waar we in 2018 de eerste jongen kweekte. Dit ging niet zonder slag of stoot. Het nieuwe hok was nog niet optimaal, de indeling was niet voor elkaar en Jim kon de “swung” nog niet bepaald vinden. Dat koste wat mindset en motivatie, want met alleen super duiven ben je er nog lang niet wist ook Jim als geen ander die vele topliefhebbers bezocht. Gewerkt werd aan oplossingen en verbeteringen.

De jaren erna ontpopte één duif uit de ronde van Frans Lange zich als een echte topper. VIP’S Andre (17-529) was als jong al herkenbaar als een mooie kras, die zijn carrière in 2019 eindigde als 23e Nationale Asduif ALLROUND W.H.Z.B./T.B.O.T.B. waarbij hij niet eens alle tellende vluchten gevlogen had, de laatste 20 vluchten, 20 prijzen. In 2020 kon Jim VIP’S Andre verkopen voor erg veel geld naar een Chinese OLR specialist en besloot dit toen te doen. Door de Corona-crisis werd dit alleen niet doorgezet. VIP’S Andre maakte echter bij de hokbezoeken door vele topliefhebbers altijd een zeer goede indruk. Gekozen is om hem nu als stamvader te gebruiken omdat hij op verschillende hokken, onder verschillende omstandigheden altijd present was en daarnaast beschikt over een unieke pedigree met topduiven! Op dit moment zitten er zo’n 6 kinderen van hem op het kweekhok en is ook zijn vader aangekocht samen met zijn oom, waarvan de bloedlijn alleen nog te vinden is in het verre oosten.

In de tussentijd werd echter wel geïnvesteerd in meerdere goede duiven, naast diverse aanpassingen aan het hok dat een must is volgens Jim. De Verkerk duiven zijn een homogene prestatie stam en Jim wil kijken of een combinatie van twee nieuwe bloedlijnen een verbetering teweeg kan brengen. Een 1+1=3 koppeling. Zo zijn in de afgelopen jaren een zoon DE LEEUW, dochter MEEUWKE 12, diverse LUDO CLAESSENS en enkele topduiven van DIEGO WOUTERS aangekocht om te mixen met deze Verkerk duiven die eigenlijk altijd overal in gemixed zitten. Witte Verkerk duiven werd gekscherend gezegd, geen hele gekke gedachte want Sakis Minovgioudis (MEEUWKE 12) deed dit ook met succes in 2019/2020 met zijn SUPER 10. 

Jim Van Ingen Pigeons zal in 2021 het laatste seizoen beleven in Lattrop. Er wordt gezocht naar een mooie woning buitenaf met méér ruimte waar ook de duiven dromen werkelijkheid gemaakt kunnen worden in volle vrijheid. Een uniek bijhuis van Verkerk met invloeden van diverse grootmeesters, hoewel het maar de vraag is of überhaupt een ras is dat beter is dan de Verkerk duiven. Maar ook de familie Verkerk zoekt naar verbeteringen, die overigens maar zelden lukken. Toen in 2019 vriend Frans oude Nijeweme superdoffer 443 CALIMERO had die werd bekroond tot 1e Nationale Asduif Marathon en 5e Nationale Asduif Dagfond tipte Jim deze doffer aan Bas. Calimero verhuisde naar Reeuwijk enkele weken na het seizoen 2019 toen CALIMERO voor de 4e keer op teletekst stond op de langste afstand van afdeling 9 op Dagfondvluchten met lage snelheden. Bas zag het als een versterking, hopelijk zal de toekomst dit ook uitwijzen. En daarom heeft Jim als laatste een aankoop gedaan met de ouders en grootouders van CALIMERO genaamd het WYNIAKOPPEL, STAMKOPPEL 1 en STAMKOPPEL 2.

Dit maakt het kweekhok van Jim van Ingen een unieke mix van de absolute top van Nederland die zijn gelijke nauwelijks kent. Hopelijk valt voor dit laatste seizoen alles op de plek en kan daarmee nog eenmaal een visitekaartje worden afgegeven die de afkomst van de duiven recht doet.

13/3/2021

Dit alles onder het motto:

VAN INGEN PIGEONS “BE(AT) THE BEST”

NederlandsEnglishDeutsch